Říjen 2009

Štětec vzpomíná na svého mistra

30. října 2009 v 15:34 | Mikča ;) |  Jednorázovky
Ležel jsem v šuplíku už pěkných pár desítek let. Všude kolem mne jen hustá, černočerná tma. Nic jsem neviděl. Přesto jsem však věděl, že někde vedle mne leží staré temperové barvy, dávno zaschlé, špinavá dřevěná paleta, flekatý hadřík, kelímek, a ještě několik dalších věcí. 'Jak už je to dávno, co se mnou naposledy maloval.' Zamyslel jsem se, a zavzpomínal na ty staré dobré časy, kdy ještě v ateliéru bydlel starý mistr. Ten byl panečku šikovný. Dokázal namalovat i Halleyovu kometu letící po nočním nebi a z obyčejných věcí, které jsou nám kolikrát i k smíchu, dokázal vytvořit učiněná umělecká díla. Kdo umí, ten umí! Mistr měl syna, který se jmenoval Tomáš. Už odmalička si ho brával do ateliéru a ten malý špuntík plácal štětcem do plátna. Jenže jak Tomáš rost, o malování, kreslení, a vytváření se přestal zajímat. Mnohem radši stále sčítal a odčítal jakási čísílka a luštil co nejsložitější matematické vzorce. Mistr z toho byl velmi zarmoucen, ale rozhodl se, že syna nechá. Lepší šťastný matematik, než nešťastný malíř, říkával si.
Po čase milý mistr těžce onemocněl a svou uměleckou kariéru musel přerušit. Že to tak sčítám, ale bude to nejméně 30 let, co už tu nikdo nebyl. Dočkáme se někdy vůbec nového člověka, který by si vážil našich barev a tahů?

***

"Tomáši! Ty už zase počítáš?"
"Ano, tatínku. Potřebuješ něco?" Zeptal se syn rozpačitě. Svého otce má rád a mrzí ho, když vidí tatínkův zármutek z jeho počtů. Ale co má dělat? Čmárání šťetcem, co to je? To by svedlo každé dítě, ale složité matematické vzorce pochopí jen málokdo.
"Baže potřeboval. Ruce se mi dnes nějak moc třesou. Nemohu vzít štětec do ruky a mladé paní Čejkové jsem slíbil, že ten obraz do kuchyně jí dodám již pozítří..."
"Tatínku, vždyť dobře víš, že mi malování pranic nejde. Co to po mně žádáš?"

Epigram na blog.cz

29. října 2009 v 20:22 | Mikča ;) |  Epigramy
Tak jsem soutěžila. Sice jsem asi dostatečně nepochopila, co je to epigram (i když jsem si byla skoro jistá, že to co vytvořím epigram bude, ale asi mi to někdo málo vysvětlil, nebo je to možná epigram, já nevím...), ale i tak jsem napsala. Tady je výsledek:


20:10 - Pátý bod SPLNĚN!!!

29. října 2009 v 20:12 | Mikča ;) |  Upozornění
Jak je napsáno v nadpisu, dnes ve 20:10 jsem splnila pátý bod mého plánu. Přidala jsem si dokonce 11 nových oblíbených blogů. Některé znám již déle a moc se mi líbí... :-)
Inu drž se svého cíle a dotáhneš to do konce . (motto blogu http://mojeemko.blog.cz)



Zajímají vás ty zmiňované blogy? Všechny jsou to poctivé blogy z Autorského blogu. Zde jsou jejich adresy:

Jak je člověku smutno...

28. října 2009 v 20:51 | Mikča ;) |  Co se mi honí hlavou
Jak je člověku smutno,
když ho kamarád zradil,
Proto spolu být je nutno,
to nám náš otec vždy radil,
ale my ho neposlechli
a zůstali jsme sami,
opustili nás kamarádi
i naše překrásné dámy...


Podzimní melancholie

24. října 2009 v 17:56 | Mikča ;) |  Jednorázovky
Jen tak se procházím ulicí. Je sychravo. Pod každý můj krok spadne pár barevných lístků maďalu. Podzim miluju, snad právě proto, že se vzájemně doplňujeme. Já jsem pravý melancholik. Jsem tichá, přecitlivělá, nespolečenská, vážná, pesimistická, úzkostlivá a plachá. Všechno moc prožívám i když působím v pohodě. Zkrátka všechny protiklady, které se melancholika týkají - to jsem já! O podzimu se říká, že je to melancholické období a možná že jo, ale mně podzim přijde jako to nejkrásnější období roku. Ráda se sama procházím mezi stromy a všechno mě nutí přemýšlet. Proč vlastně žiji?

Čtyři body jsou již splněny, zbývá tedy již poslední!

22. října 2009 v 16:40 | Mikča ;) |  Upozornění
Na začátku srpna probíhala na blog.blog.cz soutěž. Napsala jsem svých pět věcí, které bych chtěla stihnout do konce roku. Když jsem ten seznam tvořila, připadalo mi to jako nemožné, abych všechno stihla. Ale opak je skutečností. I když jsem tu soutěž nevyhrála, hleděla jsem toho, abych si své předstvzetí splnila a tak mohu s radostí oznámit že

(chtěla jsem přida obrázek ale "Nepodařilo se uložit převedený originál :-/" )

Co mě nejvíc potěší?

21. října 2009 v 17:32 | Mikča ;) |  básničky

Co mě nejvíc potěší?

Z čeho velkou radost mám?
Když si něco zazpívám.
To si zpívám celý den,
až pak všichni musí ven.

Z čeho velkou radost mám?
Když na klavír vyhrávám,
to si hraji celý den,
ohluchnou všichni málem.

Dívčí zlozvyky 8/8 | Milý deníčku

20. října 2009 v 15:07 | Mikča ;) |  Na pokračování
Ano vidíte dobře!!! Rozhodla jsem se, že Dívčí zlozvyky už ukončím. Všechny zápletky, které se tam daly vymyslet už byly napsány a i když se tam ještě několik Dívčích zlozvyků nepředstavilo, Lada už dostala za vyučenou a myslím, že se z ní stane lepší, ale i tak pořád tak nesnesitelně ujetej a uhlazenej člověk :-) Takže snad se vám konec líbí...:-) (PS: ještě malé upozornění, tenhle díl je fakt rekordně krátkej!!!)
(Přemýšlela jsem, co tak přidat za obrázek a nakonec jsem udělala z mé manekýny na navrohování oblečení Viky - takhle nějak by mohle vypadat :D)

Zapojil jsi se do Týdne listování v archívu?

20. října 2009 v 14:57 | Mikča ;)
Zde je slibovaný test k Týdnu listování v archívu!

1. Jak se jmenoval úplně první článek na tomto blogu?
a) WLCOME TO MY WORLD
b) JEN TAK
c) JEN NA ZKOUŠKU

2. Pod jakým jménem jsem se až do ledna 09 podepisovala?
a)Mariana
b)Mikča
c)Miriam

3. O čem se psalo v prní veršované povídce?
a) o Vánocích
b)o klavíru
c) o škole

4.Kdo jsou hlavními opstavami v povídce V zajetí?
a)Jana a Nikol
b)Jana a Štěpán
c)Štěpán a řidič

5.Kolik bylo celkem napsaných článků v lednu 09?
a)19
b)29
c)39

6) Jaká anketa je pojena k článku My MEGA 4ever best Friend! ?
a)Jak se jmenuje tůj nejlepší kamarád?
b)Jak se ti líbí tento blog?
c)Máte už svého/svou nejlepší/nejlepšího kamaráda/kamarádku?

7) Ve kterém měsíci jsem napsala nejméně článků?
a) leden 09
b) říjen 09
c) prosinec 08

8)Ve kterém ěsíci jsem se zůčastnila SONBu na blogu ilovejb.blog.cz?
a)Duben 09
b) Prosinec 08
c) Úunos 09

9. Jak se jmenovala moje úplně první povídka?
a) Vzajetí...
b) Dopis na rozloučenou
c) Kamarádi

10. Jaký slohový útvar obsahoval článek Jen tak z fleku...:) ?
a) povídku Moje malá pastelka
b) báseň Na dobrou noc
c) fejeton Mikča, která neuměla anglicky

11.Jak se nazývá město v jiném světě v povídce V zajetí...?
a) Tašbán
b) Leas
c) Laos

12. Kam že jsem to odjížděla v květnu 09?
a) na školní zájezd do Prahy
b) na školní zájezd do Řecka
c) na školní zájezd do Říma

13. Jak se jmenuje pán chovající v mém bydlišti koně?
a)Trnka
b)Hranka
c)Pánek

14. Ve kterém měsíci jsem napsala první díl k Dívčím zlozvykům?
a) prosinec 08
b) březen 09
c) červen 09

15. Kolik celých měsíců už funguje můj blog?
a)9
b)10
c)11

16. Kdo napsal knihu Zakázaná zóna?
a) J.K.Rowlingová
b)C.S.Lewis
c) B. Myers

17. Jak se jmenuje 5. kapitola Dívčích zlozvyků?
a)Utopená v rumových lžích
b) Ladin sen
c) Pád do bezmocnosti

18. Ve kterém měsíci jsem přidala nejvíce článků?
a) červen 09
b)červenec 09
c)srpen 09

19. Kde se nacházejí Tuřany?
a) Praha
b) Brno
c) Stará Boleslav

20. Jaké je mé křestní jméno?
a)Michala
b)Mariana
c)Miriam


Odpovědi: 1C, 2A, 3B, 4A, 5B, 6C, 7C, 8C, 9C, 10A, 11B, 12B, 13A, 14C, 15A, 16C, 17C, 18B, 19B, 20C

Design - Tvořivé doupě

15. října 2009 v 20:58 | Mikča ;) |  Designy
Dnes udělám malou vyjímku, a i přes to, že je Týden listování v archívu, přidávám jeden článek. Jak už vyplývá z nadpisu, bude pojednávat o novém designu. Ano, máme tu (opět) nový design.