Co z receptu udělá studentská představivost aneb když se vaří stylem "co dům dal"

7. března 2017 v 22:34 | Mikča ;) |  Vysokoškolačka
Posledních několik semestrů mám smůlu, že mi ve vysokoškolském rozvrhu nezbývá moc jídla na pravidelné místo. Ehm. Pardon. Moc místa na pravidelné jídlo (vidíte, z hladu už píšu hlouposti). Na byt obvykle dorazím nejdříve po osmnácté hodině, a to už mi pak přijde pozdě na vyváření a požívání nějakého teplého jídla.
Dneska jsem si ale řekla, že už toho života o dvou suchých kůrkách (či od pomazánky navlhlých plátcích knäckebrotu) mám dost, a po krátké analýze zásoby surovin jsem začala na internetu hledat vhodný recept.

Primární suroviny:
kousek (cca tak 150-200g) zmrzlé vepřové kýty
jedno jablko
dvě mrkve

Prvně to vypadalo na rizoto. Pak jsem si ale vzpomněla, že kdysi se mi podařila ukuchtit celkem obstojná kuřecí směs s mrkví, jablky a kari kořením. Tentokrát jsem ale měla maso vepřové a nebyla jsem si jistá, zda by to také tak dobře zafungovalo (abyste chápali, s vařením příliš zkušeností nemám. Udělám tak řízek s bramborem, ale jinak...) Požádala jsem tedy strejdu googla o recept na vepřovou směs s jablky.
Vyskočil na mě na první pohled jednoduchý, sympatický recept. Ihned mě zaujal.

"Masová směs s jablky:
  • Bílek rozšleháme se škrobem, maso nakrájíme na nudličky, osolíme a obalíme ve směsi.
  • Osmažíme je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo tuku a vyjmeme. Na rozpáleném oleji osmažíme na kolečka nakrájený pórek, plátky zázvoru, mandle a feferonky a po chvilce přidáme na tenké nudličky nakrájené jablko.
  • Celou směs promícháme a rychle orestujeme. Zeleninu vyjmeme, přimícháme ji k masu a přidáme sójovou omáčku. Podáváme s vařenou rýží nebo smaženými hranolkami."

Jeden. Dva. Tři. Tři krásné jednoduché kroky. No jo! Ale co ty ingredience?!

V této chvíli nastal okamžik prvního improvizování.
Tak dobře - škrob na bytě fakt nemám. Co ale vzít prostě jenom vajíčko - rozmíchat je s vodou a moukou a nudličky obalit v tom? To by mohlo jít. Hm - pórek taky nemám, ale mám jarní cibulku. Zázvor by ve skříňce se surovinami mohl být - mívám ho zásoby na teplé čajíčky proti nachlazení. Ale ne - není tu. Tak nic. Ale co takhle tam dát alespoň stroužek česneku, aby tam bylo něco pikantnějšího? Mandle taky nemám, ale už od podzimu na bytě "sušíme" misku vlašských ořechů - mohla bych tam místo toho vrazit je. Jé -a hele, mám tady taky rozinky. Hned si je taky nachystám - pár by se jich tam mohlo hodit! Hm, feferonky taky nemám. Ale co. Možná tam přidám aspoň trochu mleté papriky. To se uvidí potom...

Okamžik druhého improvizování nastal ve chvíli, kdy jsem do rozšlehaného vajíčka nalila moc vody a po obalení nudliček mi skoro celá miska toho vajíčka zbyla. Pod vlivem náhlého osvícení jsem je ještě trošku víc zahustila a odložila do ledničky s plánem, že až si nachystám všechno ostatní, zase si to vytáhnu a udělám si k té masové směsi místo rýže či hranolek placku. Měla jsem na mysli placku na způsob tortilly, ale nakonec mi z toho vyšla spíš amoleta - ale nevadí!

Okamžik třetího improvizování přišel ve chvíli, kdy už jsem směs měla na pánvi a přemýšlela jsem nad tím, že to možná bude moc suché, protože sójovou omáčkou moje skříňka se zásobami také bohužel nedisponovala. Co s tím? Mám to přecijen podlít, aby tam byla nějaká šťáva? Nebo to nechat jen tak na sucho? Anebo použít zbytek šlehačky v kelímku, co máme v lednici, a promíchat to s tím? Rozhodla jsem se pro variantu číslo tři. Před zalitím jsem směs ještě posolila a posypala trochou koření gyros a mletou paprikou.


Přiznám se - strašně mě bavilo tu směs míchat vařečkou na té velké pánvi, co máme na bytě. Člověk si připadal jako v tom seriálu z dětství "Prima Vařečka". Anebo jako v nějaké reklamě. Nicméně výsledek byl stále nejistý a chvíle neznámého gastronomického zážitku se nezadržitelně blížila.
Ochutnávačem a prvním hodnotitelem mého počínání se stala spolubydlící.
"Je to zajímavý. Hodně chutí dohromady. Ale jo, je to dobrý," zahlásila spolubydla a tím byl "nejistý výsledek" povýšen na mou dnešní večeři.
Směs jsem si zabalila do "tortilly" a s chutí jsem se zakousla!

Výsledné dílo (tortillu si musíte domyslet.
než mě napadlo si moje veledílo vyfotit,
už jsem měla první várku v břiše ;) )

_______________________

A tady ještě shrnutí konečného receptu na "Vepřovou směs podle Mikči": (PS: ke smůle všech začínajících kuchařů, zásadně používám míru "přiměřeně")

suroviny: vepřové maso, vejce, voda, hladká mouka, jarní cibulka, stroužek česneku, jádra vlašských ořechů, rozinky, jablko, gyros koření, mletá paprika sladká, sůl, olej, šlehačka z kelímku

postup:
  • vepřové maso si nakrájíme na nudličky a osolíme. Do misky rozklepneme vejce, vidličkou rozšleháme a rozmícháme s vodou a moukou. V této směsi obalíme vepřové nudličky. Ze zbytku směsi uděláme těsto na placku tak, že je ještě trochu zahustíme moukou a necháme po dobu přípravy ostatních částí pokrmu v ledničce (těsto je pak méně hrudkovaté)
  • nachystáme si suroviny na směs: jarní cibulku nakrájíme na kolečka, stroužek česneku na tenké plátky, vyloupeme jádra z vlašských ořechů a na hrubo nasekáme, jablko nakrájíme na tenké nudličky (jablko není nutné loupat),
  • na pánvi rozpálíme trošku oleje a nejprve usmažíme placku z jedné a z druhé strany. Pokud jsme množství oleje neodhadli, je pak dobré dát hotovou placku na ubrousek, aby se do něj vsákl přebytečný tuk. Poté na pánvi krátce osmahneme jarní cibulku, přidáme česnek. Po chvilce také oříšky, rozinky a nakonec jablko. Vše důkladně promícháme a několik minut smažíme. Poté posolíme, přidáme gyros koření a papriku a znovu pár minut mícháme. Nakonec vše zalijeme šlehačkou, ale ne zase moc - aby z toho nebyla omáčka, ale aby se ta směs v té šlehačce hezky "vykoupala a obalila". Chviličku ještě na pánvi pomícháme a odložíme na talíř či na misku. Pánev vytřeme ubrouskem a znovu rozpálíme olej. Na něm nakonec usmažíme obalené nudličky masa.
  • směs podáváme buď klasicky na talíři (s libovolnou přílohou, ale nejlépe s rýží), anebo zabalíme do připravené placky na způsob plněné torilly.

Dobrou chuť! :)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Elca Elca | 7. března 2017 v 23:20 | Reagovat

Chtela sem dat pet hvezdicek, ale netrefila sem to nq mobilu. A tu sojovou omacku si kup, ta umi hezky ochutit jidlo :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama